Održavanje

Izdržljivost i otpornost TerraWay površina omogućava dug životni ciklus, posebno u kombinaciji sa adekvatnim održavanjem. Čak i ako dođe do oštećenja, površina ne mora biti zamenjena u velikim razmerama, već se može popraviti lokalno. Ako je površina istrošena habanjem i UV zračenjem, može se osvežiti. Poboljšanje životnog ciklusa nije samo u korist vlasnika, već i štiti životnu sredinu uz izbegavanje otpada. Njegova održivost je takođe vidljiva u održavanju, pošto su normalne (fizičke) metode čišćenja generalno dovoljne, a veštački deterdženti su retko potrebni za čišćenje površine.

TerraWay ne sadrži pigmente, čuva prirodnu boju kamena. Propušta vodu i vazduh zbog svoje porozne strukture. U potpunosti je otporan na UV-zračenje i mraz. Smežuranje materijala iznosi oko 0,1 %. U cilju očuvanja ovih karakteristika preporučeno je redovno čišćenje i odražavanje površine.

Čišćenje

Prilikom korišćenja površine razni prirodni uticaji (lišće, prašina, aerosolni materijali) mogu da smanjuju vrednost propuštanja vode. Zbog toga se savetuje povremeno čišćenje površine. Pre čišćenja konsultovati sa izvođačem radova, firmom TerraWay DOO. Čišćenje je moguće izvesti mehaničkim mašinama za čišćenje (plastična četka, mašina za metenje i perač pod visokim pritiskom). Čelične četke mogu da oštete površinu, zato se ne savetuje njihovo korišćenje. U slučaju čišćenja površine peračem pod visokim pritiskom savetuje se rad sa pritiskom od 150 bar-a, hladnom vodom. Izbegavati korišćenje sredstva za čišćenje sa sadržajem tenzida i vrelu vodu. U slučaju potrebe uklanjanja specijalnih prljavština (pojava algi ili mahovine, jaka koncentracija kamenca, hemijska kontaminacija) moguće je korišćenje sredstva za čišćenje, ali u svakom slučaju se savetuje konsultacija sa izvođačem radova, firmom TerraWay DOO. U slučaju da je površina jako zaprljana, proces čišćenja je moguće ponoviti više puta zaredom. Fleke od smole i katrana čistiti odmah po nastanku. sredstvom za odstanjivanje smole od drveća (npr. Sonax 390300 sprejom). Površinu oprati, sredstvo naneti direktno na nečistoću i obrisati krpom.

Opteretljivost

Opteretljivost površine zavisi od primenjene debljine TerraWay sloja i od temeljne konstrukcije. Izbegava se tačkasto opterećenje i promet teških vozila preko nje, za kvarove uzrokovane teškim vozilima (preko 1,5 tona) ne snosimo odgovornost.

Dilatacija

Dilatacija površine je potrebna zbog obezbeđenja termičkog kretanja – širenja i skupljenja materijala. Dilatacione razdelnice seku se posle ugradnje i stvrđenja površine, na raskoraku od 5 metara. Aka se TerraWay površina ugrađuje oko stubova, šahtova, uličnog nameštaja ili stabla, razdelnice se seku na manjoj distanci. Razdelnice se ostavljaju prazne, nije preporučeno popunjenje.

Popravke

Oštećeni delovi TerraWay površine moguće je ispraviti isecanjem istih i ponovnim livenjem. U ovom slučaju moguće je razlika u boji stare i nove površine. Popravke vrši stručni izvođač TerraWay DOO. Moguće je potpuno obnavljanje površine posle temeljnog mehaničkog čišćenja sa specijalnom smolom, koja rezultuje potpunu rekonstrukciju estetičnih i fizičkih karakteristika površine.

Održavanje TerraWay površine u zimskom periodu

TerraWay površina je u potpunosti mrazootporna. Nije osetljiva na soljenje, mogu se koristiti razna sredstva za otklanjanje poledice na hloridnoj bazi. Nije preporučljivo mešanje sredstva za otopljenje sa peskom ili sitnom rizlom. Zaleđeni ostaci snega otklanjaju se grtalicom sa gumenom grebalicom, mašinom za metenje ili ručnom loptom, nije dozvoljena upotreba čeličnih alata za lomljenje leda.